Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

De 10 van 10: Reanimatiehits

Voor de Somertijd Reanimatiedag: fijne hits van 103 BPM!

Muziek kan letterlijk levens redden. Een belangrijk onderdeel van reanimeren is namelijk het tempo, dat rond de 103 beats per minuut (BPM) moet liggen. En laten er nou net heel wat hits zijn uitgebracht met dat aantal BPM! Met het oog op de Somertijd Reanimatiedag, hebben we er tien voor je verzameld.

10. George Baker – Little Green Bag (103 BPM)
Ken je de Amerikaanse uitdrukking when life gives you lemons, make lemonade? Dat moet George Baker gedacht hebben toen hij achter de lopende band stond in een limonadefabriek. In die periode schreef hij namelijk deze enorme hit, die ervoor zorgde dat hij kon stoppen als fabriekswerker en beginnen als fulltime muzikant.

9. Madonna – Who’s That Girl (104 BPM)
Who’s That Girl is de eerste single op de soundtrack van de gelijknamige film uit 1987. De film heette oorspronkelijk Slammer (gevangenis), maar die naam werd aangepast, omdat Sean Penn, Madonna’s toenmalige man, in die tijd nogal vaak in serieuze problemen kwam.

8. Robbie Williams – Rock DJ (103 BPM)
Dit is waarschijnlijk één van Robbie Williams meest besproken hits. De zanger neemt strippen tot op het bot namelijk wel heel letterlijk in de videoclip! Als de muziek je trouwens bekend in de oren klinkt, kan dat: de discobeat is een sample van Barry White’s It’s Ecstasy When You Lay Down Next To Me.

7. Vengaboys – We’re Going To Ibiza (104 BPM)
We’re Going To Ibiza, dat in 2000 de NME-award ontving voor slechtste single, is wel de laatste hit waarin je een politieke verwijzing zou verwachten. Toch vind je er één in de animatie-videoclip! Wanneer het vliegtuig langs Washington vliegt, zie je namelijk twee personen seksuele handelingen verrichten in het Witte Huis.

6. B.O.B. ft. Bruno Mars – Nothin’ On You (104 BPM)
Deze plaat ontstond uit een simpele melodie die Bruno Mars en producer Philip Lawrence neurieden. Het platenlabel vond dat anderen nothing on Mars hadden, gaf hem de kans om het refrein in te zingen en Bruno Mars groeide uit tot een enorme ster.

5. Los Del Rio – Macarena (103 BPM)
Jalalala jalalala MACARENA! Gelukkig hoef je de tekst van deze hit niet te kennen om erop te kunnen reanimeren. De carrière van het Spaanse zangduo Los Del Rio had trouwens ook een reanimatie kunnen gebruiken: na deze monsterhit behoren ze officieel tot de categorie ‘one hit-wonder’.

4. Bob Marley & The Wailers – Could You Be Loved (103 BPM)
Don’t let them change ya: het klinkt als enorm wijs advies, maar Marley hield zich er zelf niet aan. In de hoop door te breken in Amerika, week hij namelijk af van zijn traditionele reggae-ritme en ging hij voor een dansbaar tempo. Het werkte wel, want zowel het nummer als zijn Amerikaanse tour couldn’t be loved more!

3. Tina Turner – The Best (104 BPM)
Wist je dat deze hit van Tina Turner eigenlijk een cover was? Een jaar voor Turner het coverde in 1989, werd het namelijk uitgebracht door Bonnie Tyler op haar album Hide Your Heart. Helaas voor Tyler bleek Turner simply the best en werd de cover veel succesvoller dan het origineel.

2. The Bangles – Walk Like An Egyptian (103 BPM)
Producer David Kahne liet alle leden van de The Bangles dit liedje inzingen, zodat hij kon bepalen welke stem het beste bij welk couplet zou passen. Balen voor drummer Debbi Peterson, die uiteindelijk alleen in het achtergrondkoortje klinkt. En dan werd ze ook nog eens vervangen door een drummachine… Peterson had Kahne vast het liefst gemummificeerd!

1. Bee Gees – Stayin’ Alive
Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive! Geen nummer is toepasselijker als het gaat om reanimeren dan deze hit van de Bee Gees. De band schreef het liedje voor de film Saturday Night Fever en het zou dan ook Saturday Night moeten heten. De Bee Gees weigerden echter, omdat er te veel liedjes zouden zijn met Saturday in de titel én hun album al een nummer had dat Night Fever heette. Uiteindelijk trokken de Bee Gees aan het langste eind en hun titel stayed alive.

Ben jij zaterdag 2 juni niet bij de Somertijd Reanimatiedag? Dan kun je er tóch een beetje bij zijn met de speciale Somertijd-uitzending vanuit Panama in Amsterdam! Ook dan hoor je een heleboel hits van 103 BPM. Wil je nu al meer reanimatiehits horen? Beluister dan hier de speciale playlist op JUKE.