Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

De 10 van 10: Vaderdagklassiekers

Tien liedjes van, over, met of opgedragen aan vaders

Weet jij al hoe je je vader gaat verrassen op Vaderdag? Wat dacht je van muziek? Niets is namelijk zo persoonlijk! Daarom kun je zondag bij Radio 10 een verzoeknummer aanvragen voor jouw vader. Hierbij vast wat inspiratie, met tien nummers van, over, met of opgedragen aan vaders.

10. Doe Maar – Pa
Knoop je jas dicht, doe een das om, was eerst je handen… Vaderlijk advies dat de mannen van Doe Maar nog steeds achtervolgt. Het nummer ‘pa’ gaat over je ouder wordende vader en de totaal andere stijl van opvoeden. Deze hit was in 1983 goed voor een nummer 1-hit in Nederland en mag daarom niet ontbreken in deze Vaderdag Top 10.

 

9. John Mayer – Daughters
De liefde van een vrouw begint altijd bij haar vader. Althans, dat is hoe John Mayer het ziet én zingt in zijn nummer Daughters. Daughters will love like you do. Zijn inspiratie? Mayer had een relatie met een vrouw met een vadercomplex. Ze vertrouwde haar vader niet, en daarom de arme Mayer ook niet. So fathers be good to your daughters! 

 

8. Stevie Wonder – Isn’t She Lovely
De sterkste familieband is die tussen een vader en dochter. Dat moet ook Stevie Wonder gedacht hebben, toen hij zijn pasgeboren dochter Aisha in zijn armen hield. Hij schreef een ode aan zijn dochtertje en vriendin, die uiteindelijk één van zijn bekendste hits werd: Isn’t She Lovely.

 

7. The Temptations – Papa Was A Rolling Stone
Niet alle vaders verdienen een World’s Best Dad-koffiemok. De vaderfiguur in Papa Was A Rolling Stone van The Temptations is er zo één. Het nummer gaat over een vader die er nooit was en wordt gezongen vanuit het perspectief van de zoon: I never got a chance to see him, never heard nothin’ but bad things about him.

 

6. Dusty Springfield – Son Of A Preacher Man
Dusty Springfields versie van dit nummer is veruit de populairste, maar het nummer is gezongen door een flinke lijst andere artiesten, waaronder Elvis Presley en The Foo Fighters. De hit werd in eerste instantie aangeboden aan Aretha Franklin, maar als domineesdochter vindt ze het nummer niet respectvol naar het geloof toe. Later nam de daughter of a preacher man tóch nog een cover op, maar het échte success was voor Springfield.

 

5. Madonna – Papa Don’t Preach
Papa Don’t Preach is een liedje over vaderlijk advies, tienerzwangerschappen en abortus. Hoewel Madonna vanaf dag één al bekend stond als controversieel, deed deze hit toch behoorlijk wat stof opwaaien. Paus Johannes Paulus II riep Italiaanse fans zelfs op haar concerten van de Who’s That Girl World Tour te boycotten! Zou ze hem Pope, don’t preach hebben toegezongen?

 

4. George Michael – Father Figure
Skinny jeans, donkere zonnebril, stoppelbaard: als je George Michael eind jaren 80 tegenkwam, dacht je niet meteen aan een vaderfiguur. Toch zingt hij de mierzoete tekst I will be your father figure, put your tiny hand in mine in deze enorme hit uit 1988.

 

3. Marco Borsato – Dochters
Opgroeien en loslaten, het is niet simpel. Tal van vaders en moeder krijgen dan ook een brok in de keel bij het horen van dit emotionele nummer van Marco Borsato uit 2008. Ja, 2008! Wat gaat de tijd toch snel…

 

2. Alain Clark – Father & Friend
Wat is een betere ode aan je vader dan een nummer schrijven waarin je vertelt hoe trots je op hem bent? Alain Clark schreef dit prachtige duet over de relatie tussen hem en zijn vader, soulzanger Dane Clark. Dane is zo blij en ontroerd door de tekst dat de twee besluiten het liedje samen op te nemen. Ze blijken father, friend & fantastisch muzikaal duo, want de plaat wordt een enorme hit.

 

1. Stef Bos – Papa
Stef Bos schreef dit nummer kort nadat zijn vader te horen kreeg dat hij kanker had en nog maar een paar maanden te leven had. Papa, ik hou steeds meer van jou… Wat kunnen we daar nog aan toevoegen?

Krijg je geen genoeg van Radio 10? Probeer dan ook eens één van de Radio 10-themazenders in JUKE.