Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

De 10 van 10: Grootste hits uit 1988

Dit zijn de grootste hits uit het geboortejaar van Radio 10!

Deze week bestaat Radio 10 30 jaar! Omdat 1988 om die reden een bijzonder plekje in ons hart heeft, zochten we de 10 grootste hits uit dat jaar voor je op. Ken jij ze nog?

 

10. Eddy Grant – Gimme Hope Jo’anna

Gimme hope, Jo’anna. Hope, Jo’anna! Hoewel dit liedje heel vrolijk klinkt, zit er een heel serieuze boodschap in. De Jo’anna uit dit liedje is namelijk geen mooie vrouw, maar de stad Johannesburg! Het nummer is een protestlied tegen de apartheid en werd in ‘88 verboden door de Zuid-Afrikaanse regering. Toch luisterde iedereen naar het nummer en werd het wereldwijd een enorme hit!

 

9. Tracy Chapman – Fast Car

In ’88 ging de carrière van Tracy Chapman als een Ferrari, toen de zangeres mocht optreden op het verjaardagsconcert van Nelson Mandela in Wembley Stadium. Na het zingen van twee liedjes, waaronder Fast Car, was de toen vrij onbekende zangeres in één klap wereldberoemd. Voor het concert verkocht ze zo’n 250 duizend exemplaren van haar album, in de twee weken erna twee miljoen!

 

8. Billy Ocean – Get Outta My Dreams, Get Into My Car

Hey you, get into my car! Op straat zou deze uitspraak geen hoge ogen gooien, maar voor Billy Ocean werd deze oneliner één van zijn grootste successen. Niet alleen het nummer was een klapper, ook de video was baanbrekend voor die tijd, door de mix van animatie- en live-actionbeelden.

 

7. Fleetwood Mac – Everywhere

In de jaren 80 waren de leden van Fleetwood Mac Everywhere, behalve samen. Met het succes van de band kwamen namelijk ook spanningen: zowel John en Christine McVie als Stevie Nicks en Lindsey Buckingham gingen uit elkaar. Maar in ’87 gebeurde wat niemand verwachtte: de band kwam terug met een ijzersterk album, waar onder andere de hit Everywhere op stond!

 

6. Toto – Stop Loving You

I can’t stop loving you… Eén van Toto’s grootste hits in Nederland! Maar wist je dat de band nooit de #1-positie haalde in de hitlijsten? Ook dit nummer bleef steken op een tweede plek. Toch werd het, met 14 weken in de Top 40, één van de grootste hits uit 1988.

 

5. Salt-N-Pepa – Push It

Push It was oorspronkelijk een b-kant, maar werd in ’88 opnieuw uitgebracht als remix. Het nummer werd een wereldwijde hit, waardoor Salt-N-Pepa internationaal doorbrak en zelfs de eerste vrouwelijke hiphop-act werd die goud én platina binnensleepte. Push it real good!

 

4. Womack & Womack – Teardrops

Linda en (de inmiddels overleden) Cecil Womack waren naast muzikanten ook geliefden en succesvolle songwriters. Toch hielden ze dat laatste feit een geheim: de credits van de hit Teardrops gaan namelijk naar Dr Rue & The Gypsy Wave Banner. Welk pseudoniem bij wie hoorde, is nog steeds een geheim…

 

3. Sam Brown – Stop!

Sam Brown was in 1988 een eigenwijze twintiger: ze weigerde haar eerste demo op te nemen in de studio van haar vader, muzikant Joe Brown, en ging op zoek naar een andere studio in de Engelse Gouden Gids. Dat ze papa niet nodig had, bewees ze: het nummer Stop! werd een wereldwijde hit.

 

2. Glenn Medeiros – Nothing’s Gonna Change My Love For You

Wie zegt dat je niet groot kan worden door een talentenjacht, heeft vast nog nooit van Glenn Medeiros gehoord. De zanger was pas 16 toen hij een talentenjacht op Hawaii won met zijn cover van George Bensons Nothing’s Gonna Change My Love For You. Het nummer verscheen als single via een kleine platenmaatschappij, werd opgepikt door een Amerikaanse radio-dj en stak uiteindelijk de oceaan over!

 

1. Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve Had) The Time Of My Life

Hello? Is it me you’re… – ‘Nee sorry, Lionel Richie, we hebben toch een ander nummer gevonden voor die iconische dansscène in Dirty Dancing.’ Zou het zo gegaan zijn? Hoe dan ook, Lionel Richie werd gepasseerd en de filmmakers kozen voor (I’ve Had) The Time Of My Life. Geen slechte keus, want het liedje werd een enorme hit.