Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

De 10 van 10: Stars in Heaven

10 hits van artiesten die veel te vroeg zijn overleden

Freddie Mercury, George Michael, Whitney Houston: heel wat poplegendes hebben het (helaas veel te vroeg) hogerop gezocht. Om hen te eren, hoor je op Hemelvaartsdag de Stars in Heaven Top 110 op Radio 10. En jij bepaalt welke nummers daarin komen! Je kunt al stemmen, dus we geven je graag wat inspiratie met deze 10 hits.

10. Amy Winehouse – Valerie

Toen Amy Winehouse Valerie opnam, besefte producer Mark Ronson dat het nummer strijkers nodig had. Winehouse was het daar niet mee eens en Ronson had geen zin om te bekvechten met de zangeres. Daarom bedacht hij waarschijnlijk: well sometimes I go out by myself en voegde de strijkers toe achter haar rug om. Uiteindelijk zal ze er niet mee gezeten hebben, want Valerie werd een enorme hit!

 

9. Earth Wind And Fire – September

Ba-dee-ya, say, do you remember. Ba-dee-ya, dancing in September. Het was 1978 en Maurice White van Earth, Wind & Fire gebruikte in de opzet van ieder nummer de woorden ba-dee-ya als ‘opvulling’. Co-schrijver Allee Willis hoopte dat het gebrabbel nog vervangen zou worden door woorden, maar White dacht daar anders over en hield het bij zijn versie. BYE-dee-ya, Willis!

 

8. George Michael – Careless Whisper

Het is zo’n romantische gedachte: dit nummer zou gebaseerd zijn op een ervaring van een jonge George Michael. Helaas is dat verhaal maar een careless whisper. De populaire zanger bedacht de songtekst namelijk in een doodgewone bus! Maar hé, dat maakt het nummer niet minder goed.

 

7. Prince – Purple Rain

Prince ontving voor zijn film en album Purple Rain een Oscar, drie American Music Awards en drie Grammy Awards. Een prestatie die hem trots maakte, maar die ook veel druk gaf. Gelukkig hield dat hem niet tegen en maakte hij zijn Purple Rain Tour gewoon af. In totaal reisde hij naar 32 steden en speelde maar liefst 98 uitverkochte concerten!

 

6. Avicii – Wake Me Up

Zanger Aloe Blacc had pas één bescheiden hit gescoord met I Need A Dollar, toen Avicii hem vroeg voor dit nummer. Blacc bedacht de songtekst in het vliegtuig, toen hij dacht: ‘my life is a dream, wake me up when it’s over’. Dit zinnetje, dat ook de titel van het nummer werd, lijkt misschien vaak langst te komen, maar wist je dat het in het hele nummer maar vier keer te horen is?

 

5. Michael Jackson – Billie Jean

Billie Jean is not my lover… Maar is ze dan wel de Amerikaanse toptennisster Billie Jean King? Michael Jacksons manager Quincy Jones was bang dat het publiek dat zou denken en wilde de naam van het nummer veranderen in Not My Lover. Gelukkig won Jackson de discussie en kennen we het nummer gewoon als Billie Jean.

 

4. Whitney Houston – I Will Always Love You

Het origineel van I Will Always Love You is natuurlijk van Dolly Partons hand. Ze bracht het uit in 1974 en nog eens in 1982, voor de film The Best Little Whorehouse In Texas. Tien jaar later zong Whitney Houston het nummer in voor de film The Bodyguard. En héél veel mensen will always love Whitney: The Bodyguard is nog steeds de bestverkochte soundtrack aller tijden!

 

3. Queen – Who Wants To Live Forever

Queen schreef dit nummer voor de film Highlander. Na het zien van de eerste montage, schreef Brian May de zin who wants to live forever in de taxi naar huis. Zijn inspiratie kwam uit de filmscène waarin Connor Macleod (Christopher Lambert) zijn stervende vrouw Heather (Biettie Edney) in zijn armen neemt. Dit is overigens ook de scène waarin je de hit hoort!

 

2. Beatles – Hey Jude

Nah nah nah nah nah nah nah, nah nah nah nah, hey Jules… Je denkt nu vast: Jules? Je bedoelt natuurlijk Jude! Maar nee. Het liedje dat McCartney schreef heette in eerste instantie namelijk Hey Jules. Hij schreef het om Lennons vijfjarige zoontje Julian op te peppen tijdens de scheiding van zijn ouders. McCartney koos uiteindelijk voor Jude, omdat hij die naam meer ‘country en western’ vond.

 

1. David Bowie – Let’s Dance

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar Let’s Dance was in eerste instantie een folknummer! Bowie nodigde Nile Rodgers uit in een studio in Zwitserland (waarom ook niet?) om naar het nummer te luisteren. Rodgers mocht er vervolgens aan sleutelen en transformeerde het in de danshit waarop 35 jaar later nog steeds de voetjes van de vloer gaan.

 

Krijg jij geen genoeg van de hits van deze poplegendes? Stem dan nu op jouw favoriete nummers van overleden artiesten voor de Stars in Heaven Top 110 en luister donderdag 10 mei de hele dag naar de lijst op Radio 10! Wil je alvast in de stemming komen voor de Stars in Heaven Top 10? Luister dan naar onze Stars in Heaven-playlist op JUKE.