Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

De 10 van 10: Koninklijke hits 👑

Van Diana King tot ‘Kingston Town’, speciaal voor Koningsdag!

Alvast in de stemming komen voor Koningsnacht en -dag? Wij helpen je een handje met 10 ‘koninklijke’ liedjes. Ga zitten als een vorst en laat je koninklijk toezingen!

10. Years & Years – King

Oh, oh, ooh, I was King under your control. Years & Years scoorde in 2015 een enorme hit met dit nummer, dat maar liefst 29 weken in de Top 40 stond. En dat terwijl de band het liedje in eerste instantie maar suf vond! Ze gooiden de sound compleet om, maakten er een eighties dance-popnummer en scoorden een hit die een lintje verdient.

 

9. UB40 – Kingston Town

Bijna twintig jaar nadat het origineel van Lord Creator werd uitgebracht, scoorde UB40 een enorme hit met hun cover van Kingston Town. In 2007 kwam het nummer weer groots in het nieuws: Paris Hiltons Stars Are Blind bleek iets te veel op Kingston Town te lijken… Hoor jij de overeenkomsten?

 

8. Kings of Leon – Sex On Fire

Youuuu. Your sex is on fire! Veel recensenten vroegen zich in hun recensies af wat de diepere betekenis was van dat o zo bekende zinnetje. Leadzanger Caleb Followill maakte korte metten met alle filosofische gedachten door in een interview te vertellenat het nummer over niets anders gaat dan ‘hot, hot sex that you’ll remember forever’.

 

7. King – Love and Pride

Kun je je voorstellen dat dit nummer géén enorme hit was? Het is toch echt zo. Na het uitbrengen van dit nummer in ’84 raakte het namelijk al snel weer in de vergetelheid. Maar toen de Britse band het liedje later dat jaar speelde in een televisieprogramma, werd het alsnog een enorme hit! Wedden dat King toen heel veel love and pride voelde?

 

6. Diana King – Shy Guy

I don’t want no fly guy, I just want a shy guy, zingt de Jamaicaanse zangeres Diana King in dit nummer. Heel lief, maar wel wat tegenstrijdig als je bedenkt dat ze het nummer schreef voor de film Bad Boys.

 

5. Wamdue Project – King Of My Castle

Soms heeft een nummer een beetje pit nodig om te scoren. Zo werd King Of My Castle, dat oorspronkelijk een downtempo-nummer was, pas een wereldwijde hit toen het in ’99 werd uitgebracht als remix.

 

4. Gipsy Kings – Bamboléo
Bamboléo, Bamboléa. Porque mi vida yo la prefiero vivir asi. Héérlijk die Spaanstalige nummers, maar wát je nou eigenlijk meeblèrt, blijft een mysterie. Bamboléo betekent iets als meewiegen. Mocht je trouwens graag in meer vreemde talen mee willen zingen: er is ook een Finse folk-metalversie van deze hit. Succes!

 

3. Evelyn ‘Champagne’ King – Shame

Gamers kennen dit nummer misschien wel uit Grand Theft Auto: Vice City. De makers vonden de songtekst vast een goed excuus voor alle narigheid die je kunt aanrichten in het spel: Why should I be ashamed? Only love can be to blame!

 

2. Ben E. King – Stand By Me

Ben E. King, toentertijd onderdeel van The Drifters, hoorde het gospelnummer Stand By Me van The Staple Singers en was direct fan. Helaas drukte de manager van de band zijn plan om het nummer op te nemen al snel de kop in. Een grote fout, zo bleek later. Nadat King The Drifters verliet in 1960, zette hij zichzelf namelijk direct op de kaart als soloartiest met, jawel, zijn versie van Stand By Me!

 

1. Peter de Koning – Het Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandarts-Assistente

’t Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente… Wie kent deze zonnige hit niet? De Koning schreef het nummer als eindexamenopdracht, waarna het werd opgepikt door radiozenders. Het werd een enorme hit, maar ook zijn enige… Gelukkig kent de zanger de remedie voor teleurstelling: gewoon even in de ogen van de tandartsassistente kijken. 😉

 

Wil je meer hits met een koninklijk randje? Luister dan naar onze speciale playlist op JUKE!