Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

Feel Good Top 110 – 2015

Bekijk hier de lijst.

18 januari 2016 was het Blue Monday, wetenschappelijk bewezen de meest depressieve dag van dit jaar.

Muziek heeft enorm veel invloed op je gemoedstoestand. Daarom draaiden we op Blue Monday de Feel Good Top 110, een lijst met alleen maar nummers die je vrolijk maken.

De lijst is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Benieuwd geworden de nummer één der feel good platen?

Button

Tonen en effect
Neurowetenschapper Jolij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft. Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft.

De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.”

Ook Tim Klijn’s hersenen zijn aangesloten op een apparaat dat zijn hersengolven kan meten. Check hieronder hoe dat ging.

2 reacties

  1. Mark says:

    Leuk ldee maar wel een week te vroeg. Blue monday is pas op maandag 25 januari 2016 (de maandag van de laatste volle week, vallend in januari) Een week start op zondag, dus 24 t/m 30 januari maar ook als de week op maandag start klopt het nog (maandag 25 jan. t/m zondag 31 jan.). Benieuwd hoeveel andere zenders en organisaties dit jaar ook deze fout maken en een week te vroeg hun blue monday activiteit houden. Blijkbaar iz het dit jaar lastig om deze dag juist te berekenen.

Reageer

You must be logged in to post a comment.