Zoek frequenties

Luister ook naar:

Radio 10 op Facebook

Feel Good Top 110 – 2015

Bekijk hier de lijst.

18 januari 2016 was het Blue Monday, wetenschappelijk bewezen de meest depressieve dag van dit jaar.

Muziek heeft enorm veel invloed op je gemoedstoestand. Daarom draaiden we op Blue Monday de Feel Good Top 110, een lijst met alleen maar nummers die je vrolijk maken.

De lijst is samengesteld door cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen. Benieuwd geworden de nummer één der feel good platen?

Button

Tonen en effect
Neurowetenschapper Jolij ontwikkelde een formule die kan voorspellen wat voor effect een plaat op je gemoedstoestand heeft. Dr. Jolij: “Ik kijk naar tempo, tekst en toonaard. Op muziek pas ik een formule toe die kan voorspellen welk effect het nummer op je gemoedstoestand heeft.

De platen die met de beste score uit de formule rollen test ik op proefpersonen door middel van hersengolfmetingen tijdens het luisteren naar de muziek. Reageert de linker hersenhelft intensiever tijdens het luisteren naar de plaat dan de rechter hersenhelft, dan had de plaat inderdaad een positief effect op de gemoedstoestand van de proefpersoon.”

Ook Tim Klijn’s hersenen zijn aangesloten op een apparaat dat zijn hersengolven kan meten. Check hieronder hoe dat ging.